Actueel

Snel naar: EK 2020 | Historie | Opzet |Kwalificatie | Speelsteden | Stadions | Speelschema | Play-offs | Loting | Groepsfase | Kaarten | Nederlands elftal | Rode Duivels | Prijzengeld | Nations League | WK 2022 | Actueel

Volg het laatste EK 2020 nieuws

Het EK 2020 start op 12 juni 2020 in Rome. Natuurlijk ben je benieuwd hoe jouw favoriete land presteert op dit komende Europese kampioenschap. We houden je dan ook graag op de hoogte van het laatste EK nieuws. Op deze pagina vind je actuele artikelen over het EK, tonen we je een overzicht van de voetbaluitslagen, statistieken en voorspellingen én lees je updates over bekende voetballers als Ronaldo en Virgil van Dijk. Welk team gaat er dit jaar met de felbegeerde EK-beker vandoor?

Overzicht actuele artikelen

Op dit moment zijn de kwalificatiewedstrijden van het EK aan de gang. Van maart tot en met november 2019 strijden 55 landen in tien verschillende groepen om een plek bij de beste nummers twee. De laatste vier plekken zijn weggelegd voor de winnaars van de play-offs. Deze duels worden in maart gespeeld door de groepswinnaars van de Nations League. Wil je weten hoe de Nations League ook alweer werkt of ben je benieuwd naar de vernieuwde spelregels? Hieronder vind je een overzicht van de meest gelezen actuele artikelen.

Spelers vrije trap muur6 nieuw spelregels in het voetbal die gelden voor 2019/2020

In de laatste jaren zijn er veel aanpassingen in de regels binnen het professionele voetbal gedaan. De grootste verandering was de invoering van de VAR, een videoscheidsrechter die kan ingrijpen bij bepaalde situaties. Het spel moet sneller, eerlijker en aantrekkelijker worden voor de kijker. In het seizoen 2019/2020 zijn er ook weer nieuwe spelregels geïntroduceerd. Lees verder…


scheidsrechter geeft gele kaart

Zo zit het met de gele en rode kaarten op het EK 2020

Er staat veel op het spel tijdens het EK 2020 en de gemoederen kunnen hierdoor hoog oplopen. Spelers gaan het tot gaatje en moeten hierbij soms even over de schreef gaan. Het is dan aan de scheidsrechter om te bepalen waar de grens ligt, wat kan wel en wat kan echt niet? De scheidsrechter kan spelers bestraffen door ze een gele of een rode kaart te geven. Zoals wij allemaal weten moet een speler bij een rode kaart direct het veld verlaten, waardoor de ploeg overblijft met tien man. Wat zijn precies de spelregels rondom gele en rode kaarten? We leggen het je op deze pagina uit.


SpelerswisselHoe vaak mogen spelers wisselen tijdens een wedstrijd?

De spelers op het veld moeten het voor hun land doen, maar ook de bondscoach heeft tijdens de wedstrijd nog mogelijkheden om invloed uit te oefenen op de wedstrijd. Soms loopt het niet zoals gewenst, misschien heeft een speler zijn dag niet of slaat de vermoeidheid toe. In dat geval kan de trainer ervoor kiezen om voetballers te wisselen. Maar hoe werkt dat precies en welke regels gelden er rondom het wisselen van spelers tijdens het EK 2020? Dat lees je in dit artikel.


Var schermHoe werkt de VAR (video assistent referee) tijdens het EK?

De KNVB experimenteert al sinds 2013 met de Video Assistent Referee, maar pas in het seizoen 2016/2017 werd het systeem ook daadwerkelijk ingezet bij een oefenwedstrijd. In datzelfde seizoen werd de VAR ingezet tijdens het KNVB bekertoernooi en greep de videoscheidsrechter tweemaal in. Sinds het seizoen 2018/2019 is er een Video Assistent Referee aanwezig bij alle wedstrijden in de Eredivisie. Daarnaast was de VAR ook aanwezig op het WK 2018 en wordt het gebruikt in de meeste Europese voetbalcompetities. Lees over de VAR op het EK.


Voetballers

Wat gebeurt er bij een gelijke stand in de groepsfase?

Het EK 2020 begint met de groepsfase bestaande uit zes poules. Hierin plaatsen de nummers één, de nummers twee en de vier beste nummers drie zich voor de knock-outfase. Alle landen spelen in de poulefase één wedstrijd tegen elkaar, waardoor de kans aanwezig is dat er een gelijkspel zal ontstaan. In dat geval zijn er enkele regels opgesteld die uitsluitsel geven over wie door gaat naar de volgende ronde. Wat er gebeurt bij een gelijke stand in de poule? Ontdek het in dit artikel.


Vierde official blessuretijd

Hoe werkt de verlenging tijdens het EK?

Het Europees Kampioenschap voetbal wint een land niet zomaar, soms is er ook een beetje geluk voor nodig. Wanneer de eerste negentig minuten geen uitsluitsel hebben gegeven, kan er in de verlenging opnieuw van alles gebeuren. In twee keer vijftien minuten moet er dan een winnaar uit de bus komen, anders worden er strafschoppen genomen. Zijn er nog spelregels aangepast voor het aankomende EK en hoe werkt een verlenging nu eigenlijk precies? Je leest het in dit artikel.


Spanje Kampioen 2012Alle EK voetbal finales op een rij

Het EK voetbal werd in 1960 voor de eerste keer gespeeld en sindsdien volgende er nog vijftien EK finales. De Sovjet-Unie won het eerste Europees Kampioenschap, maar sindsdien hebben al elf verschillende landen het eindtoernooi gewonnen. Nederland was één keer succesvol en bleek het sterkste op het EK 1988 in West-Duitsland. Jullie herinneren je vast nog wel het weergaloze doelpunt van Marco van Basten in de EK finale. Wie hebben de andere EK finales gewonnen? Bekijk het overzicht van de voetbal finales.


Christiano RonaldoTop 5 beste spelers op een EK

Het Europees Kampioen voetbal heeft al heel wat spektakel opgeleverd en het beste in spelers naar boven weten te brengen. Maar slechts een enkeling wist ook daadwerkelijk zijn stempel op een toernooi te drukken en het verschil te maken. Wij herinneren ons allemaal nog wel de geweldige treffer van Marco van Basten in de EK-finale of de vele treffers van de Portugese geweldenaar Cristiano Ronaldo. Check de top vijf spelers.


fans duitslandAlle winnaars van het EK sinds 1960

Sinds 1960 spelen de beste Europese voetballanden mee op het Europees Kampioenschap voetbal. Al vijftien keer eerder werd het grote eindtoernooi georganiseerd. Tien verschillende landen wisten het EK te winnen, waaronder het Nederlands Elftal in 1988. De Spanjaarden en de Duitsers wonnen driemaal het EK, terwijl Frankrijk het toernooi twee keer op zijn naam wist te schrijven. Opvallend genoeg bereikte Oranje ook slechts één keer de finale op een EK, maar het was wel direct succesvol. Bekijk meer informatie over alle EK winnaars. 


De EK titel van Nederland in 1988

Nederland was voor even helemaal in de ban van Oranje. Voor veel voetballiefhebbers is 25 juni 1988 één van de mooiste dagen ooit. Op die dag, inmiddels 31 jaar geleden, won Nederland de finale op het EK 1988. Die finale werd met 2-0 gewonnen van de Sovjet-Unie. Ruud Gullit kwam tot scoren in de EK-finale, maar vooral het doelpunt van Marco van Basten is iedere Nederlander bijgebleven. Een terugblik naar de EK winst van Oranje op het EK 1988, want wat was dat een memorabele wedstrijd!


bomen600.000 bomen voor de twaalf speelsteden

De UEFA komt met een genereuze aanbieding aan de twaalf speelsteden van het EK 2020. Er worden namelijk in totaal 600.000 bomen geschonken aan de steden. Dit alles heeft te maken met de hoge CO-2 uitstoot die voortkomt uit het logistieke plaatje van het toernooi. Lees meer…


skillzy ambassadeurs ek 2020

Skillzy: De mascotte van het EK 2020

Skillzy, zo luidt de naam van de officiële mascotte voor het EK 2020. Op zondag 24 maart 2019 werd Skillzy gepresenteerd aan de voetbalwereld. De presentatie vond plaats in de Johan Cruijff ArenA voorafgaand aan de wedstrijd Nederland – Duitsland. De mascotte staat symbool voor freestyle voetbal, straatvoetbal en panna’s. Meer over Skillzy weten? Lees dan dit artikel.


EK Mascotte Benelucky

Alle EK voetbal mascottes vanaf 1980

We zijn inmiddels wel gewend dat er bij grote evenementen altijd een mascotte is. Ook bij het EK voetbal kan er natuurlijk geen mascotte ontbreken. Skillzy zal in 2020 het EK als mascotte vertegenwoordigen. Voor hem waren er al elf anderen die het EK voetbal vertegenwoordigde als mascotte. Wil je weten wie de andere elf mascottes waren? Check dan onze lijst.


Dutchy en Kicky mascotteDutchy en Kicky, de mascottes van het Nederlands elftal

Een krachtige brul van Dutchy stuwt het Nederlands elftal vooruit! Mascotte Dutchy vormt samen met het publiek de twaalfde man van het team. Het kan dan ook niet missen dat het rugnummer van Dutchy twaalf is. Sinds 2017 heeft deze leeuw ook een vriendinnetje en dat is Kicky. Benieuwd naar wie Dutchy en Kicky zijn? Lees dan snel verder!


Wat mag je wel en niet meenemen naar het stadion op het EK 2020?

Yes! Je hebt kaartjes veroverd voor een voetbalwedstrijd van het Nederlands Elftal op het EK 2020 in de Johan Cruijff ArenA. Haal die oranje-items maar uit de doos op zolder. Maar wacht eens even, mag die toeter die je hebt gekocht wel mee het stadion in? En hoe zit het met het drinken van bier tijdens de voetbalwedstrijd? We vertellen je in dit artikel wat je wel of niet mag meenemen naar het stadion.


Heineken shirtDe beste EK gadgets uit het verleden

Het Bavaria jurkje, het retro Heineken oranje shirt, wuppies en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Nederland houdt van de Oranjegekte rondom EK’s en WK’s en dat blijkt wel uit de vele acties. Hoeveel daarvan heb jij nog thuis liggen? Vast en zeker genoeg! De beste EK acties hebben we voor jou op een rijtje gezet >>


dj marting garrixDJ Martin Garrix maakt soundtrack voor het EK 2020

DJ Martin Garrix maakte in oktober 2019 bekend dat hij de officiële soundtrack voor het EK 2020 gaat maken. Deze bekendmaking vond plaats op het ADE in Amsterdam, een van de twaalf speelsteden. Lees meer over de soundtrack>


Nieuws over het Nederlands elftal

Het is natuurlijk de vraag of het Nederlands elftal zich plaatst voor het Europees kampioenschap in 2020. We hopen allemaal van harte dat we mee kunnen zingen met de bekende liedjes van Wolter Kroes en Jan de Cler. Of Oranje nu wel of niet doorgaat naar dit EK, we houden je hoe dan ook op de hoogte van het nieuws rondom ‘onze’ Oranjeleeuwen. Lees de artikelen over de voorbereiding, de selectie en de spelers op deze pagina.

Updates over de Rode Duivels

De Rode Duivels, zoals het Belgische elftal genoemd wordt, kennen ups en downs in de voetbalgeschiedenis. Telkens staat er een nieuwe generatie op die het Belgische Elftal opnieuw vertegenwoordigt. En soms gaat dat verrassend goed, kijk maar naar de resultaten op het WK van 2018. Hoe zal het de Rode Duivels dit EK vergaan?

Volg het EK voetbal 2020 op tv

Waar wordt het EK uitgezonden op televisie? Goede vraag! De rechten voor het Europees kampioenschap voetbal in 2020 zijn gekocht door de NOS. Dat betekent dat alle duels van Euro 2020 te zien zijn via de publieke netten (Nederland 1, 2 of 3). Ben je op dat moment in het buitenland en wil je de wedstrijden live streamen? Dat kan ook. Via de website van de NOS kun je alle EK-wedstrijden bekijken. Zo hoef je geen wedstrijd te missen.