Eerste klasse B / Proximus League

Wie wordt er kampioen van de Eerste klasse B/Proximus League in 2019/2020? In verband met het corona virus worden (veel) wedstrijden afgelast. Houd onze social kanalen in de gaten voor meer informatie.

Jupiler Pro League Belgische Supercup

Upcoming matches
Odds
Game
Stats
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals

Eerste klasse B / Proximus League

De tweede divisie in België heeft verschillende namen en dat leidt soms tot onduidelijkheid. Officieel heet de competitie Profvoetbal 1B, maar veel mensen gebruiken de naam Eerste Klasse B om te verwijzen naar het tweede niveau in het Belgische profvoetbal.

Proximus League is de sponsornaam van de divisie. De competitie bestaat sinds 1909, maar heeft in de tussentijd enkele grote veranderingen ondergaan, waarvan de laatste in het seizoen 2016/2017. Tot het seizoen 2015/2016 speelden acht profteams op het tweede niveau, aangevuld met negen amateurploegen. Vanaf het seizoen 2016/2017 doen de amateurploegen niet meer mee.

Daardoor zijn er nog maar acht teams die uitkomen op het tweede niveau. Om deze reden was het noodzakelijk om een alternatieve aanpak te verzinnen, om het voor de teams mogelijk te maken op het tweede niveau nog het hele seizoen door te kunnen voetballen.

Opzet van het tweede niveau in België

Omdat er nog maar acht teams over zijn in het Profvoetbal 1B, is er een systeem bedacht dat ertoe moet leiden dat de divisie toch nog het hele jaar door spannend is voor de toeschouwers.

In België is ervoor gekozen om het seizoen op te delen in twee fases. In deze identieke fases spelen alle teams twee keer tegen elkaar, waarna één team zich tot periodekampioen kroont.

De winnaars van deze twee losse competities spelen vervolgens tegen voor het kampioenschap en promotie naar het hoogste niveau, de Eerste klasse A. Dit gebeurt in een play-off die gespeeld wordt over twee wedstrijden.

Het laagst geplaatste team degradeert in principe niet, tenzij de amateurkampioen kan voldoen aan de licentie-eisen voor een professionele ploeg.

Play-offs

Wanneer de kampioen van de beide competities hetzelfde team is, vindt er geen play-off wedstrijd plaats en promoveert dat team automatisch naar de Eerste Klasse A. Van de teams die geen kampioen zijn geworden, worden de punten van beide periodes bij elkaar opgeteld.

De drie ploegen met het hoogste aantal punten na de kampioen komen samen met de nummers zeven tot en met vijftien van het hoogste niveau in de play-off 2 terecht. Hier spelen zij in twee groepen van zes teams, waarbij wederom twee wedstrijden tegen iedere ploeg gespeeld wordt.

De twee groepswinnaars spelen een tweeluik, waarbij de winnaar het opneemt tegen de nummer vier van play-off 1 (kampioensschapsplay-offs Eerste Klasse). De winnaar plaatst zich voor Europees voetbal. In theorie kan een ploeg van het tweede niveau dus Europees voetbal behalen. Promotie is echter niet mogelijk.