Allsvenskan

Upcoming matches
Odds
Game
Stats
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals

Allsvenskan

De Allsvenskan is opgericht in 1924 en vormt het hoogste niveau van de Zweedse voetbalpiramide. Tot 2007 bestond de Allsvenskan uit veertien teams. In 2008 is besloten om de Allsvenskan uit te breiden naar zestien teams. Recordkampioen is Malmö FF, met meer dan twintig kampioenschappen.

In recente jaren heeft voetbal in Zweden een populariteit gewonnen. De competitie staat twintigste op de officiële lijst van de UEFA, waarmee het op papier de sterkste competitie van Scandinavië is.

De damescompetitie heet de Damallsvenskan en staat te boek als één van de sterkste voetbalcompetities ter wereld. Rosengård, eveneens een ploeg uit Malmö, is bij de dames doorgaans de dominante ploeg.

Opzet Allsvenskan

Door het koude klimaat in Zweden begint het seizoen op een ander moment dan de meeste andere competities in Europa. In plaats van in het najaar te beginnen, start het seizoen in het voorjaar. Deze loopt door tot de herfst, zodat er in de winter niet gevoetbald hoeft te worden.

Hoewel deze opzet al tientallen jaren bestaat, gaan er steeds meer stemmen op om de gebruikelijke Europese opzet te volgen. Voor Zweedse ploegen die actief zijn in Europa is de huidige opzet ongunstig. In de wintermaanden gaan Europese wedstrijden door, maar is er geen competitie. Hierdoor ontbeert het de ploegen vaak aan wedstrijdritme.

Elk seizoen degraderen de nummer vijftien en zestien rechtstreeks naar het tweede niveau, de Superettan. De nummer veertien moet een play-off wedstrijd spelen tegen de nummer drie uit de Superettan om te voorkomen dat ook zij degraderen.

Het team dat als eerste eindigt in de Allsvenskan kroont zich tot kampioen en plaatst zich voor de voorronde van de Champions League. De nummer twee en drie plaatsen zich samen met de winnaar van de Zweedse beker voor de voorrondes van de Europa League.

Wanneer de bekerwinnaar zich reeds via de competitie heeft verzekerd van een Europees ticket, gaat de plek van de bekerwinnaar naar de nummer vier van de competitie.