Roda JC Kerkrade

Country |
Active in |

Roda JC Kerkrade

Roda JC Kerkrade is een voetbalclub uit het zuiden van Limburg, dat in 1962 voortkwam uit een fusie van twee lokale clubs. Roda JC heeft een opvallende historie waar hoogtepunten vaak worden gevolgd door dieptepunten. Tussen de jaren tachtig en het eerste decennium van deze eeuw was Roda JC vooral een subtopper. Roda JC speelt in het Parkstad Limburg stadion, dat plaats biedt aan bijna 20.000 toeschouwers. De club kent een sterke rivaliteit met andere Limburgse ploegen, waarbij de rivaliteit met MVV Maastricht het sterkst is. De club geldt tegenwoordig vooral als degradatiekandidaat. Historie Roda JC Kerkrade Roda JC KerkradeRead more

Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

News

Uit de oude doos: Barry van Galen

Begin van zijn carrière Van Galen maakte in 1991 zijn debuut in het professionele voetbal en dat deed hij pas op 21-jarige leeftijd. In zijn eerste twee seizoenen wist hij gelijk een stempel te drukken, want de middenvelder kwam in 57 wedstrijden tot maar liefst 26 doelpunten. Dit leverde hem uiteindelijk een transfer op naar […]

Read more

Roda JC Kerkrade

Roda JC Kerkrade is een voetbalclub uit het zuiden van Limburg, dat in 1962 voortkwam uit een fusie van twee lokale clubs. Roda JC heeft een opvallende historie waar hoogtepunten vaak worden gevolgd door dieptepunten. Tussen de jaren tachtig en het eerste decennium van deze eeuw was Roda JC vooral een subtopper.

Roda JC speelt in het Parkstad Limburg stadion, dat plaats biedt aan bijna 20.000 toeschouwers. De club kent een sterke rivaliteit met andere Limburgse ploegen, waarbij de rivaliteit met MVV Maastricht het sterkst is. De club geldt tegenwoordig vooral als degradatiekandidaat.

Historie Roda JC Kerkrade

Roda JC Kerkrade kwam in 1962 voort uit een fusie van Roda Sport en Rapid JC. Beide ploegen kwamen voornamelijk uit in de Eredivisie, waar Rapid JC in 1956 de landskampioen was. Na de fusie kwam Roda in eerste instantie uit in de Eerste Divisie, maar de club degradeerde in haar eerste seizoen direct naar de Tweede Divisie.

Roda JC is in zekere zin een arbeidersclub, hoewel men het vaak specifieker heeft over een mijnwerkersclub, vanwege de vele mijnen in de regio waar veel supporters werkten. De zogenaamde koempelcultuur is een prominent onderdeel van de clubcultuur van Roda.

De harde kern van Roda bevindt zich in het stadion op de westtribune, die ook wel de Koempeltribune wordt genoemd. De fans hebben een vriendschappelijke band met de fans van het nabij gelegen Alemannia Aachen, net over de grens met Duitsland.

Door de jaren heen heeft Roda JC enkele spelers en trainers gehad die zijn verworden tot clubicoon. Eén van hen is Eric van der Luer, die tussen 1988 en 2002 ruim vierhonderd duels speelde voor de Kerkradenaren.

Andere bekende spelers zijn onder meer Ger Senden, Mark Luijpers, Dick Advocaat en Dick Nanninga. Nanninga scoorde als speler van Roda JC het enige Nederlandse doelpunt in de WK-finale van 1978. Nanninga is samen met Johan Neeskens de enige Nederlander die in een WK-finale heeft gescoord.

Het duurde tot 1971 voordat Roda promotie wist af te dwingen. In 1973 werd de club kampioen van de Eerste Divisie en promoveerde het naar de Eredivisie. Hier is het op het seizoen 2014/2015 niet meer weggeweest. Grofweg tot 2012 gold de club als een sterke middenmoter, die echter geplaagd werd door constante wisselingen in resultaat.

Meermaals werd een seizoen met een topprestatie afgewisseld door een volgend seizoen waar de club ternauwernood boven de degradatiestreep eindigde. Voorbeelden hiervan zijn 1986/1987 (vierde) en 1987/1988 (veertiende), 1996/1997 (zesde) en 1997/1998 (veertiende) en 2000/2001 (vierde) en 2001/2002 (dertiende).

In 1997 en 2000 wist Roda de beker te winnen en rond de eeuwwisseling kwam de ploeg regelmatig uit in Europese competities. Het beste resultaat behaalde de club in het seizoen 2001/2002, toen het in de achtste finales strandde tegen AC Milan. Roda wist hierbij overigens knap de uitwedstrijd te winnen, maar nam de penalty’s minder goed dan de Italiaanse grootmacht.

In 2009 leek er een fusie te komen tussen Roda en Fortuna, hoewel onder zwaar protest van de aanhang van beide teams. De clubs waren tot een akkoord gekomen om de nieuwe club Sporting Limburg te vormen. De provincie Limburg weigerde echter financieel bij te dragen, waardoor de fusie stukliep en beide clubs tot op heden zelfstandig zijn.

Europese avonturen Roda JC Kerkrade

Roda JC speelde sinds het bestaan van de club 42 Europese wedstrijden. De club behaalde 15 overwinningen, speelde 8 keer gelijk en verloor 19 wedstrijden in Europees verband.

De meest historische overwinning van Roda JC in Europa was die op AC Milan op 28 februari 2002. In het grote San Siro zegeviert Roda JC met 1-0 tegen de Italiaanse topclub. In de 70e minuut zorgt Mark Luijpers voor een daverende verrassing door Roda JC op voorsprong te zetten. Doordat Roda JC de heenwedstrijd verloor met 1-0 stond de stand na 90 minuten in het San Siro weer gelijk, waarna een verlenging volgde.

In de verlenging geeft de Duitse arbiter Stark nog een rode kaart aan Regilio Vrede. De extra tijd levert niets op en strafschoppen volgen. Roda JC komt hierbij nog op voorsprong maar uiteindelijk gaat AC Milan er met de zege vandoor over twee wedstrijden. Desondanks kreeg de ploeg uit Kerkrade de Italiaanse topploeg wel 120 minuten op de knieën. Deze wedstrijd was overigens de laatste die Roda JC in Europees verband speelde.

Nieuwe naam: Keuken Kampioen Divisie

Vanaf het voetbalseizoen 2018/2019 zal de club zijn wedstrijden gaan spelen in de Keuken Kampioen Divisie. De nieuwe naam van de Eerste Divisie zal op zijn minst voor drie seizoenen blijven staan en is de opvolger van de Jupiler League. Het bedrijf Keuken Kampioen is onderdeel van de Mandemakers Groep uit Waalwijk, dit bedrijf is ook hoofdsponsor van de Brabantse voetbalclub RKC Waalwijk.