Roda JC Kerkrade

Country |
Active in |

Roda JC Kerkrade

Roda JC Kerkrade is een voetbalclub uit het zuiden van Limburg, dat in 1962 voortkwam uit een fusie van twee lokale clubs. Roda JC heeft een opvallende historie waar hoogtepunten vaak worden gevolgd door dieptepunten. Tussen de jaren tachtig en het eerste decennium van deze eeuw was Roda JC vooral een subtopper. Hedendaags speelt Roda in de Eerste Divisie. 

Read more
Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

News

Uit de oude doos: Barry van Galen

Begin van zijn carrière Van Galen maakte in 1991 zijn debuut in het professionele voetbal en dat deed hij pas op 21-jarige leeftijd. In zijn eerste twee seizoenen wist hij gelijk een stempel te drukken, want de middenvelder kwam in 57 wedstrijden tot maar liefst 26 doelpunten. Dit leverde hem uiteindelijk een transfer op naar […]

Read more

Roda JC Kerkrade

Roda JC Kerkrade is een voetbalclub uit het zuiden van Limburg, dat in 1962 voortkwam uit een fusie van twee lokale clubs. Roda JC heeft een opvallende historie waar hoogtepunten vaak worden gevolgd door dieptepunten. Tussen de jaren tachtig en het eerste decennium van deze eeuw was Roda JC vooral een subtopper. Hedendaags speelt Roda in de Eerste Divisie. 

Roda JC speelt in het Parkstad Limburg stadion, dat plaats biedt aan bijna 20.000 toeschouwers. De club kent een sterke rivaliteit met andere Limburgse ploegen, waarbij de rivaliteit met MVV Maastricht het sterkst is. De club geldt tegenwoordig vooral als degradatiekandidaat in de Eredivisie.

Historie Roda JC Kerkrade

Roda JC Kerkrade kwam in 1962 voort uit een fusie van Roda Sport en Rapid JC. Beide ploegen kwamen voornamelijk uit in de Eredivisie, waar Rapid JC in 1956 de landskampioen was. Na de fusie kwam Roda in eerste instantie uit in de Eerste Divisie, maar de club degradeerde in haar eerste seizoen direct naar de Tweede Divisie.

Koempel cultuur

Roda JC is in zekere zin een arbeidersclub. Men heeft het vaak specifieker heeft over een mijnwerkersclub, vanwege de vele mijnen in de regio waar veel supporters werkten. De zogenaamde koempel cultuur is een prominent onderdeel van de clubcultuur van Roda. Er bestaat hiervan zelfs een kledinglijn die opgezet is in 2015.

De harde kern van Roda bevindt zich in het stadion op de west-tribune, die ook wel de Koempeltribune wordt genoemd. De fans hebben een vriendschappelijke band met de fans van het nabij gelegen Alemannia Aachen, net over de grens met Duitsland.

Clubiconen

Door de jaren heen heeft Roda JC enkele spelers en trainers gehad die zijn uitgegroeid tot clubicoon.Eric van der Luer, die tussen 1988 en 2002 ruim vierhonderd duels speelde voor de Kerkradenaren, is er daar één van.

Andere bekende spelers zijn onder meer Ger Senden, Mark Luijpers, Dick Advocaat en Dick Nanninga. Nanninga scoorde als speler van Roda JC het enige Nederlandse doelpunt in de WK-finale van 1978. Nanninga is samen met Johan Neeskens de enige Nederlander die in een WK-finale heeft gescoord.

Achtereenvolgende promoties en degradaties

Het duurde tot 1971 voordat Roda promotie wist af te dwingen. In 1973 werd de club kampioen van de Eerste Divisie en promoveerde het naar de Eredivisie. Grofweg tot 2012 gold de club als een sterke middenmoter, die echter geplaagd werd door constante wisselingen in resultaat.

Meermaals werd een seizoen met een topprestatie afgewisseld door een volgend seizoen waar de club net boven de degradatiestreep eindigde. Voorbeelden hiervan zijn 1986/1987 (vierde) en 1987/1988 (veertiende), 1996/1997 (zesde) en 1997/1998 (veertiende) en 2000/2001 (vierde) en 2001/2002 (dertiende).

Eredivisie afgewisseld met Eerste divisie

In de afgelopen jaren speelden Roda JC in zowel de Eredivisie als Eerste divisie. Op het hoogste niveau had de ploeg uit Kerkrade het zwaar. In de drie jaar dat het daar speelde, eindigden ze op plek 14, 17 en 16. Tot twee maal toe kwamen er play-offs aan te pas. In het seizoen 2017/18 konden de play-offs niet worden gewonnen en degradeerde de club naar de Eerste Divisie. Daar werd het in 2018/19 dertiende. Een plek in de play-offs ten behoeve van promotie was bij lange na niet in het zicht.

Goede prestaties

In 1997 en 2000 wist Roda de beker te winnen en rond de eeuwwisseling kwam de ploeg regelmatig uit in Europese competities. Het beste resultaat werd behaald in het seizoen 2001/2002, toen het in de achtste finales strandde tegen AC Milan. Roda wist hierbij overigens knap de uitwedstrijd te winnen, maar nam de penalty’s minder goed dan de Italiaanse grootmacht.

In 2009 leek er een fusie te komen tussen Roda en Fortuna, hoewel onder zwaar protest van de aanhang van beide teams. De clubs waren tot een akkoord gekomen om de nieuwe club Sporting Limburg te vormen. De provincie Limburg weigerde echter financieel bij te dragen, waardoor de fusie stukliep en beide clubs tot op heden zelfstandig zijn.

Europese avonturen Roda JC Kerkrade

Roda JC speelde sinds het bestaan 42 Europese wedstrijden. De club behaalde 15 overwinningen, speelde 8 keer gelijk en verloor 19 wedstrijden in Europees verband.

De meest historische overwinning van Roda JC in Europa was die op AC Milan op 28 februari 2002. In het grote San Siro zegeviert Roda JC met 1-0 tegen de Italiaanse topclub. In de 70e minuut zorgt Mark Luijpers voor een daverende verrassing door Roda JC op voorsprong te zetten. Een verlening moest eraan te pas komen om de wedstrijd te beslissen.

In de verlenging geeft de Duitse arbiter Stark nog een rode kaart aan Regilio Vrede (Roda JC). De extra tijd levert niets op en strafschoppen zouden genomen gaan worden. Roda JC komt hierbij nog op voorsprong, maar uiteindelijk gaat AC Milan er met de zege vandoor over twee wedstrijden. Desondanks kreeg de ploeg uit Kerkrade de Italiaanse topploeg wel 120 minuten op de knieën. Deze wedstrijd was overigens meteen de laatste die Roda JC in Europees verband speelde.