PSV

Country |
Active in |

PSV

Philips Sport Vereniging, beter bekend als PSV, is een voetbalclub uit Eindhoven. Samen met Ajax en Feyenoord, behoort PSV tot de zogenaamde Traditionele Top 3. De club werd in het jaar 1910 in eerste instantie opgericht als bedrijfsteam van Philips, maar groeide al snel uit tot een volwaardige voetbalclub die meedoet voor de Nederlandse landstitel. In het seizoen 1921/1922 nam PSV voor het eerst deel aan de hoogste voetbaldivisie van Nederland. Zeven jaar later, in het seizoen 1928/1929, werd PSV voor het eerst landskampioen. PSV was bovendien het eerste Nederlandse voetbalteam dat meedeed aan de Coupe Européenne, de voorloper vanRead more

Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

News

PSV

‘Jetro Willems beste speler in Eredivisie’

PSV doet het goed in de Eredivisie en bij een goede ploeg horen uitblinkers. Eén van de speler die imponeert in Eindhoven is Jetro Willems (21). De verdediger heeft een prima voorzet in huis en is volgens Pierre van Hooijdonk ‘de beste speler in de Eredivisie’. Wat weten we eigenlijk van Jetro Willems? Doorbraak Jetro […]

Read more

De carièrre van voetballegende Ruud Gullit

Eén van de beste voetballers die Nederland heeft gekend, Ruud Gullit. De legende heeft een geweldige voetbalcarrière gehad waar hij achttien jaar lang op het hoogste niveau speelde bij verschillende Europese topclubs. Loopbaan Ruud Gullit HFC Haarlem De piepjonge Ruud Gullit werd in 1979 uit de jeugd van DWS naar HFC Haarlem gehaald, de club […]

Read more

PSV

Philips Sport Vereniging, beter bekend als PSV, is een voetbalclub uit Eindhoven. Samen met Ajax en Feyenoord, behoort PSV tot de zogenaamde Traditionele Top 3. De club werd in het jaar 1910 in eerste instantie opgericht als bedrijfsteam van Philips, maar groeide al snel uit tot een volwaardige voetbalclub die meedoet voor de Nederlandse landstitel.

In het seizoen 1921/1922 nam PSV voor het eerst deel aan de hoogste voetbaldivisie van Nederland. Zeven jaar later, in het seizoen 1928/1929, werd PSV voor het eerst landskampioen. PSV was bovendien het eerste Nederlandse voetbalteam dat meedeed aan de Coupe Européenne, de voorloper van de Europacup 1 en Champions League.

PSV: Van personeelsteam tot geliefde club

PSV wordt door velen direct geassocieerd met elektronicamerk Philips, waarin het ook haar wortels heeft. De status van personeelsteam heeft PSV echter al lang niet meer, want uit diverse onderzoeken is naar voren gekomen dat PSV landelijk gezien een zeer goed imago heeft.

De club heeft een sympathiek imago met een trouwe aanhang. Al jaren zijn de seizoenskaarten van de Eindhovense club uitverkocht, met een groeiende wachtrij. De fanatieke aanhang van het team bevindt zich op “Oost”, wat de gehele eerste ring van de oostzijde van het Philips Stadion bestrijkt.

PSV staat bovendien bekend als traditieclub. De eerste officiële wedstrijd werd gespeeld op de locatie waar nu het Philips Stadion te vinden is. In tegenstelling tot andere topclubs als Ajax en Feyenoord, heerst er in het management van PSV veelal betrekkelijke rust, wat heeft bijgedragen aan het goede imago van de club.

Nationale en internationale successen

Als één van de drie absolute topclubs van Nederland, kent de historie van PSV talloze successen. De eerste glorietijd van het team vond plaats in het midden van de jaren zeventig. Onder leiding van onder meer de gebroeders Van de Kerkhof won PSV meerdere landstitels en een UEFA Cup, de voorloper van de Europa League.

Ook eind jaren tachtig was PSV zowel nationaal als internationaal een topclub, met vier landstitels op rij en één Champions League-winst. Ook in het eerste decennium van deze eeuw doorging PSV een glorietijd, met liefst zeven landstitels.

Kraamkamer van internationale toppers

Door de jaren heen is PSV de thuisclub geweest van diverse spelers die de absolute top wisten te bereiken. De meest bekende PSV-speler is zonder twijfel Willy van der Kuijlen, ook wel bekend als Mister PSV. Van der Kuijlen speelde maar liefst 528 competitiewedstrijden voor de Eindhovenaren, waarin hij 308 keer doel wist te treffen. Ook scoorde hij in de gewonnen UEFA Cup-finale van 1978.

Andere toppers die het PSV-shirt droegen zijn onder meer Ronaldo, Romario, Arjen Robben, Ruud Gullit, Hans van Breukelen, Ruud van Nistelrooij en Ronald Koeman. Recentelijk trekt voormalig PSV’er Memphis Depay de aandacht in het Europese topvoetbal.

De Gouden periode van PSV Eindhoven

De eerste gouden periode kende PSV midden jaren ‘70. Grote namen in die tijd waren Willy en René van de Kerkhof. Ook Willy van der Kuijlen bleek in deze jaren van belangrijke waarde voor PSV. In 1978 won PSV een prestigieuze prijs: de UEFA Cup (tegenwoordig de Europa League).

Het grootste succes in de geschiedenis van PSV vond op 25 mei 1988. Onder leiding van coach Guus Hiddink wonnen de Eindhovenaren de Europa Cup I (tegenwoordig de Champions League). In de finale werd Benfica verslagen na strafschoppen.

Tegenwoordig speelt PSV zich jaarlijks in de traditionele top 3 van de Eredivisie en dit resulteerde vorig seizoen (2014/15) in de landtitel.

Philips Stadion van PSV

De voetbalclub PSV speelt zijn thuiswedstrijden in het Philips Stadion, dat plaats biedt aan 36.500 toeschouwers. Sinds 2011 is de grond waarop het stadion is gevestigd eigendom van de gemeente Eindhoven, maar het stadion is nog altijd in handen van de club.

Op 9 mei 1978 won PSV in zijn eigen stadion de finale van de UEFA Cup door met 3-0 te winnen van SC Bastia. In mei 2006 werd ook de finale van UEFA Cup in het Philips Stadion gespeeld, die wedstrijd werd met 0-4 gewonnen door Sevilla tegen het Engelse Middlesbrough. Tijdens het EK 2000 werden er drie groepswedstrijden gespeeld in Eindhoven, waaronder de kraker Portugal – Engeland.